Talam Cha-Cha Gula Merah
TALAM CHA-CHA GULA MERAH
inspirasi dari : Chef Asma
di cuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Lapisan Bawah A :
70 gm cha-cha kering (rebus & toskan)
Lapisan Bawah B :
150 gm tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
150 gm gula kastor
1 tbsp tepung Hoen Kwee putih
1 tsp garam
Cara-cara :
1. Bahan A direbus dan ditoskan. Bancuh bahan B dan tapiskan.
2. Masakkan bahan B secara naik wap (agak-agak pekat sikit) dan masukkan cha-cha yang direbus dan ditoskan tadi dan gaul rata.
3. Tuangkan ke dalam loyang 10 inci x 10 inci x 2 inci, sapu dengan sedikit minyak dan alaskan dengan plastik.
4. Kukus selama 25 minit hingga masak.
Lapisan Atas (gula merah) :
170 gm tepung gandum
300 gm gula merah
5 biji telur
250 ml santan pekat
500 ml air
1/2 tsp garam
Cara-cara :
1. Bancuhkan kesemua bahan di atas hingga sebati. Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masakkan hingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan bawah. (cakar dengan garpu dulu permukaan lapisan bawah sebelum dituangkan lapisan atas, supaya kuih melekat dengan cantik).
3. Kukus selama 30 minit. (lap tutup pengukus setiap 5 minit supaya air tidak menitis di atas kuih).
No comments:
Post a Comment