Saturday, August 18, 2012
Kek Keju Kapas
KEK KEJU KAPAS
rujukan dari : buku 'Hidangan Berkeju - Noraini Zakaria'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
250 gm krim keju
50 gm mentega
80 gm gula kastor
1 tsp jus lemon
80 gm tepung kek
5 biji kuning telur gred A
80 gm susu segar kotak
Bahan B :
80 gm gula kastor
5 biji putih telur
1/4 tsp serbuk krim tartar
200 gm inti strawberry (atau ikut pilihan)
Acuan : 9 inci bulat
Cara membuat :
1. Griskan acuan bulat 9 inci dan lapik dengan kertas serap minyak.
2. Bahan A : Pukul krim keju, mentega dan gula kastor hingga kembang.
3. Masukkan kuning telur dan jus lemon. Pukul sebati.
4. Masukkan tepung kek dan susu berselang-seli hingga habis sambil digaul sebati. Pindahkan adunan ke dalam mangkuk yang besar sedikit.
5. Bahan B : Dalam bekas lain, satukan gula kastor, putih telur dan serbuk krim tartar. Pukul hingga kembang dan kental selama lebih kurang 7 minit.
6. Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan keju secara kaupbalik dengan spatula dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu : 180'C selama 1 jam.
8. Setelah sejuk, hiaskan dengan inti strawberry.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment