KEK PISANG

Saturday, August 18, 2012

Kek Keju Kapas






KEK KEJU KAPAS

 rujukan dari :   buku 'Hidangan Berkeju - Noraini Zakaria'
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

250  gm   krim keju
  50  gm   mentega
  80  gm   gula kastor
    1  tsp   jus lemon
  80  gm   tepung kek
    5  biji   kuning telur  gred A
  80  gm   susu segar kotak

Bahan B :

  80  gm   gula kastor
    5  biji   putih telur
1/4   tsp   serbuk krim tartar
200  gm   inti strawberry  (atau ikut pilihan)

Acuan :  9 inci bulat

Cara membuat :

1.   Griskan acuan bulat 9 inci dan lapik dengan kertas serap minyak.
2.   Bahan A :  Pukul krim keju, mentega dan gula kastor hingga kembang.
3.   Masukkan kuning telur dan jus lemon.  Pukul sebati.
4.   Masukkan tepung kek dan susu berselang-seli hingga habis sambil digaul sebati.  Pindahkan adunan ke dalam mangkuk yang besar sedikit.
5.   Bahan B :  Dalam bekas lain, satukan gula kastor, putih telur dan serbuk krim tartar.  Pukul hingga kembang dan kental selama lebih kurang 7 minit.
6.   Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan keju secara kaupbalik dengan spatula dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
7.   Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Bakar pada suhu :  180'C  selama 1 jam.
8.   Setelah sejuk, hiaskan dengan inti strawberry.


No comments:

Post a Comment