KEK PISANG

Thursday, August 9, 2012

Ramadan 2012 (20)



IKAN TIGA RASA

 oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

1  ekor   ikan siakap
1  tbsp   tepung jagung  (bagi menyalut ikan)
3  biji     bawang merah,  dihiris
2  ulas    bawang putih,  dihiris
2  inci     halia,  dihiris
Minyak bagi menggoreng ikan

Bahan B :  (untuk sos)

3  tbsp   sos tomato
3  tbsp   sos cili
3  tbsp   sos tiram
3  tbsp   air
1  tsp     gula

Bahan C :  (sebagai hiasan - ikut citarasa)

2  biji       tomato,  dihiris
1  batang  carrot,  dihiris

Cara membuat :

1.   Sapukan tepung jagung di keseluruhan ikan.
2.   Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3.   Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 tbsp minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4.   Masukkan carrot dan biarkan sedikit empuk kemudian barulah di masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.  Kacau rata.
5.   Masukkan tomato dan tutup api.
6.   Curahkan kuah sos di atas ikan.

No comments:

Post a Comment