KEK PISANG

Saturday, August 25, 2012

Cheesecake







CHEESE CAKE/KEK KEJU JEPUN

sumber dari :   Norehan Ghazali  (tqvm untuk resipi yg sedap ini)
dicuba oleh :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

250  gm   cream cheese (suhu bilik)
    6  biji   kuning telur (gred B)
120  gm   whipping cream
  40  gm   tepung jagung
  60  gm   tepung superfine
    1 tbsp  ovalet  (mumbung)
1/2   tsp   cream of tartar
150  gm   gula kastor
  80  gm   gula kastor (utk diputar dengan putih telur)
    6  biji   putih telur
    1 tbsp  jus lemon

Loyang :  9 inci

Cara-cara :

     Cream cheese, gula kastor (150 gm), kuning telur, whipping cream dan ovalet diputar hingga kembang dan sebati.  Masukkan bahan kering (kedua-dua jenis tepung).  Gaul sebati dan ketepikan dulu.
     Putarkan putih telur bersama cream of tartar sambil dimasukkan gula kastor (80 gm) sedikit demi sedikit. Kemudian kedua-dua adunan ini digaulkan bersama hingga sebati (kaupbalikkan sedikit demi sedikit dengan spatula).
     Tuangkan ke dalam loyang (gris dan alas dengan parchment paper) dan bakar hingga keperangan dengan menggunakan api atas bawah tanpa kipas.  Bakar guna kaedah 'water-bath' dengan suhu : 150'C selama 1 jam atau hingga masak.

Nota :  Jika menggunakan acuan spring-form, balut dasar dan tepi acuan dengan aluminium foil supaya
            air tidak meresap ke dalam acuan ketika membakar. 'Water-bath' ialah acuan berisi adunan
            diletakkan ke dalam loyang yang lebih besar dan di tuangkan ke dalam loyang besar dengan
            air panas separas loyang adunan.  Sedia untuk dibakar.

No comments:

Post a Comment