Saturday, August 25, 2012
Cheesecake
CHEESE CAKE/KEK KEJU JEPUN
sumber dari : Norehan Ghazali (tqvm untuk resipi yg sedap ini)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese (suhu bilik)
6 biji kuning telur (gred B)
120 gm whipping cream
40 gm tepung jagung
60 gm tepung superfine
1 tbsp ovalet (mumbung)
1/2 tsp cream of tartar
150 gm gula kastor
80 gm gula kastor (utk diputar dengan putih telur)
6 biji putih telur
1 tbsp jus lemon
Loyang : 9 inci
Cara-cara :
Cream cheese, gula kastor (150 gm), kuning telur, whipping cream dan ovalet diputar hingga kembang dan sebati. Masukkan bahan kering (kedua-dua jenis tepung). Gaul sebati dan ketepikan dulu.
Putarkan putih telur bersama cream of tartar sambil dimasukkan gula kastor (80 gm) sedikit demi sedikit. Kemudian kedua-dua adunan ini digaulkan bersama hingga sebati (kaupbalikkan sedikit demi sedikit dengan spatula).
Tuangkan ke dalam loyang (gris dan alas dengan parchment paper) dan bakar hingga keperangan dengan menggunakan api atas bawah tanpa kipas. Bakar guna kaedah 'water-bath' dengan suhu : 150'C selama 1 jam atau hingga masak.
Nota : Jika menggunakan acuan spring-form, balut dasar dan tepi acuan dengan aluminium foil supaya
air tidak meresap ke dalam acuan ketika membakar. 'Water-bath' ialah acuan berisi adunan
diletakkan ke dalam loyang yang lebih besar dan di tuangkan ke dalam loyang besar dengan
air panas separas loyang adunan. Sedia untuk dibakar.
Labels:
Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment