Friday, August 10, 2012
Cookies 2012
PANDAN HAWAIIAN COOKIES
rujukan dari : buku 'Biskut Raya Inspirasi Bloggers'
di cuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
200 gm mentega
150 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 tbsp pandan pes
Pewarna hijau
Bahan B :
300 gm tepung gandum
100 gm tepung kastad
50 gm gajus, kisar (saya guna serbuk badam)
20 gm oat - kisar
Hiasan : Putih telur
Kelapa Hawaiian
Cara membuat :
1. Putar mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur, pandan pes dan pewarna hijau.
2. Satukan kesemua bahan B ke dalam adunan mentega dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Jika adunan kelihatan lembik, tambah sedikit tepung gandum dan uli hingga adunan boleh dicanai.
4. Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk bulat (saya guna acuan corak air mata).
5. Sapu permukaan doh dengan putih telur dan letakkan kelapa Hawaiian di atasnya.
6. Panaskan ketuhar pada suhu : 160'C dan bakar selama 20-25 minit. Kemudian sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment