KEK PISANG

Saturday, August 25, 2012

Kuah Kacang





KUAH KACANG

rujukan dari :  buku 'Juadah Perayaan' - Norzailina Nordin
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

300  gm   kacang tanah
  80   ml   minyak
    2   tsp  jintan putih   )  disangai & tumbuk
    1  tbsp ketumbar     )
    2  tbsp air asam jawa
600   ml   air rebusan daging
2-3   tsp  gula merah
Garam secukup rasa

Bahan Pes (dikisar) :

5   biji       bawang merah
2   ulas      bawang putih
3   batang  serai
3   sm        lengkuas
3   sm        halia
1   sm        kunyit hidup
2-3 tbsp    pes cili

Cara membuat :

1.   Goreng kacang tanah tanpa minyak, buangkan kulitnya.  Kisar halus separuh kacang tadi, tumbuk kasar bakinya.
2.   Panaskan minyak, tumis bahan pes hingga terbit minyak.
3.   Masukkan rempah tumbuk, kacau selama 2 minit.
4.   Masukkan kacang tanah, air asam jawa, air rebusan daging, gula merah dan garam.  Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.  Renihkan hingga terbit minyak.  Kuah perlu dikacau selalu supaya tidak hangus.

No comments:

Post a Comment