KEK PISANG

Monday, August 6, 2012

Pandan Butter Cake







KEK MENTEGA PANDAN  (CHEF ZUBAIDAH)

dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

270  gm   mentega
230  gm   gula kastor
5      biji   telur
60    gm   santan
1     tbsp  pes pandan
1     tbsp  pewarna hijau epal
240  gm   tepung naik sendiri
30    gm   kepala parut kering
1/2   tsp   serbuk penaik
1      tsp   esen vanilla

Cara-cara :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
2.   Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul sebati.  Kemudian masukkan esen vanilla, kelapa parut kering, pes pandan dan pewarna hijau epal.
3.   Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk penaik berselang-seli dengan santan.
4.   Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 9 inci dan bakar pada suhu : 150'C selama 1 jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment