Thursday, August 23, 2012
Rendang Daging
RENDANG PEDAS DAGING
rujukan : Majalah Aroma Ogos 2012
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
2 kg. daging - dipotong bersaiz 1 1/2 inci
1 kg. santan pekat
500 gm bawang kecil - dihiris
3 inci halia - dihiris
8 batang serai - dipotong nipis dan ditumbuk kasar
6 helai daun kunyit - dipotong nipis
4 tbsp kerisik kelapa
1800 ml air
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
300 gm cili kering - direbus & dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
Cara penyediaan :
1. Masukkan daging, bawang kecil, daun kunyit, halia dan serai ke dalam kuali di atas api.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau.
3. Campurkan santan dengan air dan masukkan bersama ke dalam kuali.
4. Bila mendidih, masukkan kerisik, asam gelugor dan garam.
5. Masak sehingga kuah menjadi sedikit kering.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment