KEK PISANG

Thursday, August 23, 2012

Rendang Daging






RENDANG PEDAS DAGING

rujukan  :  Majalah Aroma Ogos 2012
dicuba   :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

2      kg.   daging  -  dipotong bersaiz 1 1/2 inci
1      kg.   santan pekat
500  gm   bawang kecil  -  dihiris
3     inci   halia  -  dihiris
8  batang serai  -  dipotong nipis dan ditumbuk kasar
6  helai    daun kunyit  -  dipotong nipis
4  tbsp    kerisik kelapa
1800 ml  air
1 keping  asam gelugur
Garam secukup rasa
300  gm  cili kering  -  direbus & dikisar
1     inci   lengkuas  -  dikisar
2     inci   kunyit hidup  -  dikisar

Cara penyediaan :

1.   Masukkan daging, bawang kecil, daun kunyit, halia dan serai ke dalam kuali di atas api.
2.   Masukkan bahan kisar dan kacau.
3.   Campurkan santan dengan air dan masukkan bersama ke dalam kuali.
4.   Bila mendidih, masukkan kerisik, asam gelugor dan garam.
5.   Masak sehingga kuah menjadi sedikit kering.


No comments:

Post a Comment