APAM NASI
(sumber : Bicara Kak Noor)
Bahan-bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 peket yis Mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya
Cara-cara :
Masukkan kesemua bahan kecuali kelapa parut putih ke dalam mangkuk besar, gaulkan dan ketepikan sebentar. Kemudian masukkan nasi dan air ke dalam mesin pengisar. Kisarkan nasi sehingga betul-betul hancur dan campurkan dengan bahan-bahan yang digaul tadi dan biarkan sebati. Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan.
Panaskan kukusan terlebih dahulu. Masukkan adunan ke dalam acuan pilihan (kecil) dan kukuskan selama 10-15 minit. Setelah masak, hidangkan dengan kelapa parut putih yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment