Tak sempat nak hias hanya hias ala kadar kerana anakku hendak membawanya balik
ke asrama. Tapi kek ini moist dan sangat sedap. Terima kasih kepada penyumbang resipi.
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE (9 inci persegi)
sumber : cupcakeschek.blogspot
rujukan : yatiememories
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum *
1/2 cawan serbuk koko *
1 1/2 tsp baking soda *
1/2 tsp garam halus * (yang bertanda * diayak bersama)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
125 gm mentega
2 biji telur gred 'A'
2 tsp vanilli extract
1/2 cawan buttermilk (1/2 cawan susu segar + 1 tsp cuka, biar mendadih selama 10 minit)
1 cawan air suam
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan tin kek. Alas dengan kertas minyak dan sapu sedikit mentega di sekelilingnya.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking soda dan garam, ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula pasir hingga kembang, tambahkan telur satu demi satu.
4. Bila semua sebati, masukkan campuran tepung berselang-seli dengan buttermilk dan air suam dalam 3 bahagian.
5. Terakhir sekali masukkan vaanilli extract. Kacau sebati. Tuang ke dalam acuan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Cream Cheese Frosting :
125 gm cream cheese
60 gm mentega
1/2 cawan gula icing
1 tsp serbuk vanilli
1 tsp jus lemon
Cara-cara :
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy, tambahkan gula icing dan jus lemon. Gaul hingga sebati.
Chocolate Ganache :
100 ml whipping cream/double cream
250 gm coklat masakan - dicincang
sedikit garam
Cara-cara :
Double-boil whipping cream jangan sampai mendidih sekadar panas sedikit, tambahkan coklat masakan dan sedikit garam, kacau rata. Angkat dan sejukkan. Sapukan cream cheese frosting ke atas kek dan tuangkan coklat ganache di atas. Hias ikut suka.
No comments:
Post a Comment