Thursday, May 15, 2014
DAGING MASAK MERAH ALA THAI
DAGING MASAK MERAH ALA THAI
rujukan dari : TryMasak.com
Bahan-bahan :
400 gm daging (direbus hingga empuk & dipotong nipis)
5 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 cm halia - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris serong
2 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos ikan
2 cawan air rebusan daging
1 tangkai daun bawang - dipotong kasar
Sedikit bunga kobis & cendawan butang (saya tambah)
Garam & gula secukupnya
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan pes cili dan tumiskan hingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan, gula, garam dan hirisan daging. Kacau rata dan kemudian tuangkan air rebusan daging. Biarkan mendidih dan kuahnya agak kering. Masukkan bunga kubis dan cendawan butang (jika guna). Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Goreng lagi hingga bawang dan bunga kobis agak layu dan sebati. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Taburkan dengan hirisan daun bawang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment