KEK PISANG

Tuesday, May 20, 2014

PUDING KASTAD KARAMEL


Assalam teman-teman semua! Hari ini mencuba Puding Kastad Karamel dari Majalah Saji, menjadi dan sangat sedap. Saya mencuba versi bakar secara water-bath dan kukus.  Kedua-duanya sedap cuma versi bakar, teksturnya padat macam creme brulee serta aromanya wangi manakala versi kukus rasanya lembut saja.  Walau macamanapun kedua-duanya sedap apalagi ditambah dengan sedikit pati Sunquick Orange. 
SELAMAT MENCUBA!!!!!



 yang besar versi bakar manakala yang kecil versi kukus






PUDING KASTAD KARAMEL
sumber :  Majalah SAJI Sept. 2013




Bahan Karamel :

100 gm  gula
25  ml  air


Bahan Kastad :

3  biji  telur
1  biji  kuning telur
1  sudu kecil esen vanilla
1  sudu kecil  pati Sunquick Orange (tambahan)
90  gm  gula
400  ml  susu segar
100  ml  whipping krim


Cara Menyediakan :

1.   Penyediaan karamel :  masukkan gula di dalam kuali.  Hanguskan gula hingga keperangan.  Masukkan air dengan berhati-hati dan kacau sebati.  Tuang ke dalam bekas puding.

2.   Untuk menyediakan kastard :  satukan kesemua bahan kastard.  Kacau perlahan sehingga sebati kemudian tapis.  Masukkan ke dalam bekas berisi gula hangus tadi.  Tutup bekas dengan aluminium foil.

3.   Bakar menggunakan teknik 'steam bath' selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 180'C.  Puding ini bolej juga dikukus dengan api perlahan.

4.   Sejukkan dahulu kemudian terbalikkan bekas puding.  Hidangkan dengan fruit cocktail jika suka.

No comments:

Post a Comment