Assalam teman-teman semua! Hari ini mencuba Puding Kastad Karamel dari Majalah Saji, menjadi dan sangat sedap. Saya mencuba versi bakar secara water-bath dan kukus. Kedua-duanya sedap cuma versi bakar, teksturnya padat macam creme brulee serta aromanya wangi manakala versi kukus rasanya lembut saja. Walau macamanapun kedua-duanya sedap apalagi ditambah dengan sedikit pati Sunquick Orange.
SELAMAT MENCUBA!!!!!
yang besar versi bakar manakala yang kecil versi kukus
PUDING KASTAD KARAMEL
sumber : Majalah SAJI Sept. 2013
Bahan Karamel :
100 gm gula
25 ml air
Bahan Kastad :
3 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pati Sunquick Orange (tambahan)
90 gm gula
400 ml susu segar
100 ml whipping krim
Cara Menyediakan :
1. Penyediaan karamel : masukkan gula di dalam kuali. Hanguskan gula hingga keperangan. Masukkan air dengan berhati-hati dan kacau sebati. Tuang ke dalam bekas puding.
2. Untuk menyediakan kastard : satukan kesemua bahan kastard. Kacau perlahan sehingga sebati kemudian tapis. Masukkan ke dalam bekas berisi gula hangus tadi. Tutup bekas dengan aluminium foil.
3. Bakar menggunakan teknik 'steam bath' selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 180'C. Puding ini bolej juga dikukus dengan api perlahan.
4. Sejukkan dahulu kemudian terbalikkan bekas puding. Hidangkan dengan fruit cocktail jika suka.
No comments:
Post a Comment