KEK PISANG

Thursday, May 1, 2014

KUIH LAPIS PELANGI










KUIH LAPIS PELANGI 
sumber dari :  yatiememories




Bahan A :

2  cawan         tepung beras
1  cawan         tepung gandum
2  sudu besar   tepung jagung
1  susu kecil     garam
2  cawan          santan pekat


Bahan B :

1 1/4  cawan   gula pasir
      1  cawan   santan pekat
      2  cawan   santan cair
      1  sk         esen rose
Pewarna :  ungu, biru, hijau, kuning, oren & merah secukupnya

Loyang :  8 inci - disapu sedikit minyak & alas dgn. plastik


Cara Penyediaan :

1.   Masakkan bahan B sehingga gula pasir larut, biarkan suam sedikit.
2.   Sementara itu; satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar dan gaulkan rata.
3.   Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul rata, kemudian ditapiskan.
4.   Bahagikan kepada 6 bahagian dan warnakan setiap bahagian.
5.   Tuangkan adunan ungu dan kukus selama 10 minit diikuti dengan adunan seterusnya.
6.   Lapiskan adunan berselang-seli sehingga habis.  Bagi adunan terakhir, tutupkan loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di atas kuih dan kukus selama 20 minit.
7.   Setelah masak, angkat dan sejukkan dulu barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment