Assalam, hari ini terlebih rajin sikit.. Saya mencuba resipi tat dari buku resipi. Ketiga-tiga tat & pie ini menggunakan satu adunan yang sama untuk kulitnya cuma 3 filling/topping yang berlainan. Ketiga-tiganya sangat sedap, kulitnya rapuh dengan inti yang berlainan. Inti/topping boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!!!
Inti Chocolate Ganache
Tat Telur
Pie Quiche Lorraine
PAI QUICHE LORAINE
sumber : buku 'Hidangan Berkeju' - Noraini Zakaria
Bahan Pastri :
450 gm tepung gandum - diayak
250 gm mentega
1 biji telur gred B
2 sudu besar air
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam halus
Inti Ayam :
5 ketul sosej ayam - dipotong kecil-kecil
200 gm keju cheddar
1 biji bawang besar - dicincang
200 ml susu segar/UHT (dalam kotak)
2 biji telur gred B
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuat :
1. Pastri : Satukan mentega, gula dan garam. Putar hingga kembang. Masukkan telur dan air. Putar lagi hingga sebati. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Putar pada kelajuan perlahan hingga menjadi doh.
2. Canai doh dan letakkan di dalam acuan pai dan bakar pada suhu 180'C selama 20 minit. Sebelum dibakar, cucukkan doh dengan garfu untuk mengelakkan ia menggelembung.
3. Letakkan sosej ayam dan bawang besar di dalam kulit pai. Tabur dengan keju cheddar.
4. Sementara itu, satukan susu, garam, lada sulah dan teluur di dalam sebuah bekas. Kacau rata dan tuangkan di atas inti tadi. Bakar pai ini pada suhu 180'C selama 20 minit lagi hingga kekuningan.
Inti Chocolate Ganache :
sumber : cupcakeschek.blogspot
100 ml whipping cream/double cream
250 gm coklat masakan - dicincang
sedikit garam
Double-boil whipping cream jangan sampai mendidih, tambahkan coklat masakan cincang dan sedikit garam, kacau rata. Angkat dan sejukkan. Sedia untuk dipaipkan ke dalam kulit tat dan hias ikut citarasa.
Custard filling :
sumber : buku resipi 'Tarts my heart' - Kevin Chai
340 ml water
120 gm caster sugar
4 eggs
50 ml evaporated milk
1/2 tsp vanilla essence
few drops yellow colouring
To make custard filling : bring water and sugar to boil, remove and leave to cool. Meanwhile, whisk eggs, combine with cooled syrup and the rest of ingredients. Lastly adjust with yellow colouring. Bring filling through sieve, then pour into tart cases. Bake in preheated oven at 180'C for 18-22 minutes.
No comments:
Post a Comment