Thursday, May 1, 2014
PUDING TEMBIKAI
PUDING TEMBIKAI
sumber dari : linapg & cendanakasih
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
3 keping roti gardenia
4 cawan air biasa
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 biji telur 'B'
1 cawan susu cair
2 tbsp. mentega
1 tsp. esen vanilla
Bijan hitam secukupnya
Pewarna hijau, kuning/merah secukupnya
Loyang : 7 inci; dibasahkan terlebih dahulu untuk memudahkan puding keluar dari acuan
Cara-cara :
1. Masakkan serbuk agar-agar bersama gula pasir dan air sehingga gula larut di dalam periuk
2. Sementara itu carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama susu cair, susu pekat dan telur. Kisarkan hingga halus.
3. Setelah serbuk agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau sehingga mendidih dan pekat sedikit. Tutupkan api.
4. Ambil sedikit adunan (anggaran 1 cawan) dan warnakan hijau (untuk kulit tembikai). Biarkan keras sedikit.
5. Kemudian ambil sedikit lagi adunan warna asal (3/4 cawan), tuangkan ke atas lapisan hijau tadi. Biarkan keras sedikit.
6. Manakala adunan selebihnya di warnakan kuning atau merah (ikut pilihan) dicampurkan dengan sedikit bijan hitam sebagai biji tembikai; curahkan di atas lapisan putih/warna asal tadi. Biarkan sejuk kemudian bolehlah disimpan didalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment