KEK PISANG

Thursday, May 1, 2014

PUDING TEMBIKAI










PUDING TEMBIKAI 
sumber dari :  linapg & cendanakasih




   1  paket    serbuk agar-agar  (10 gm)
   3  keping   roti gardenia
   4  cawan   air biasa
3/4  cawan   gula pasir
1/2  cawan   susu pekat manis
   1  biji        telur 'B'
   1  cawan   susu cair
   2  tbsp.     mentega
   1  tsp.       esen vanilla
Bijan hitam secukupnya
Pewarna hijau, kuning/merah secukupnya

Loyang :  7 inci; dibasahkan terlebih dahulu untuk memudahkan puding keluar dari acuan


Cara-cara :

1.   Masakkan serbuk agar-agar bersama gula pasir dan air sehingga gula larut di dalam periuk

2.   Sementara itu carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama susu cair, susu pekat dan telur.  Kisarkan hingga halus.

3.   Setelah serbuk agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.  Kacau sehingga mendidih dan pekat sedikit.  Tutupkan api.

4.   Ambil sedikit adunan (anggaran 1 cawan) dan warnakan hijau (untuk kulit tembikai).  Biarkan keras sedikit.

5.   Kemudian ambil sedikit lagi adunan warna asal (3/4 cawan), tuangkan ke atas lapisan hijau tadi.  Biarkan keras sedikit.

6.   Manakala adunan selebihnya di warnakan kuning atau merah (ikut pilihan) dicampurkan dengan sedikit bijan hitam sebagai biji tembikai; curahkan di atas lapisan putih/warna asal tadi.  Biarkan sejuk kemudian bolehlah disimpan didalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment