Sunday, May 11, 2014
MARBLE PANDAN SLICE CHEESE CAKE
MARBLE PANDAN SLICE CHEESE CAKE (7 inci bulat)
sumber : Ros-jintanmanis, syapek kitchen dll.
Bahan-bahan :
4 keping slice cheese
200 ml susu segar/susu cair
70 gm mentega/marjerin
80 gm tepung gandum - diayak
70 gm gula kastor
4 biji telur gred 'B'
1 sudu kecil serbuk koko
beberapa titik esen pandan
beberapa titik pewarna hijau
Cara-cara :
1. Carik-carik slice cheese kecil-kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama susu segar kemudian masak menggunakan api perlahan dan biarkan cheese tadi cair.
2. Masukkan mentega serta sebahagian gula kastor dan kacau hingga gula larut, tutupkan api dan sejukkan sebentar.
3. Asingkan putih dan kuning telur, pukul putih telur bersama baki gula kastor hingga menjadi meringue.
4. Di dalam bekas lain, pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lagi dan pastikan adunan tidak berketul.
5. Akhir sekali kaupbalik putih telur ke dalam adunan cheese hingga sebati. (Jangan terlebih kaupbalik).
6. Asingkan sedikit adunan dan letakkan serbuk koko. Baki adunan titiskan sedikit esen pandan dan pewarna hijau. Gaul rata dan sebati.
7. Tuangkan ke dalam acuan adunan hijau dan titiskan adunan koko di atasnya, lorekkan seperti marble.
8. Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit dan turunkan suhu 140'C selama 40 minit secara bain-marie. (bain-marie maknanya letak sedikit air di bawah dulang pembakar, tujuannya supaya tekstur kek tidak kering).
9. Setelah siap, terus keluarkan kek dari acuan dan sejukkan di atas redai.
Labels:
Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnyerr....
ReplyDelete