Friday, August 26, 2016
AYAM MASAK KETUMBAR...
AYAM MASAK KETUMBAR
sumber : Majalah ... tak pasti SAJI/RASA (sedapp)...
Bahan-Bahan :
500 gm ayam (saya guna 1/2 ekor - potong kecil & cuci bersih, toskan)
250 ml santan pekat
5 sudu besar serbuk ketumbar *
1 sudu besar serbuk jintan putih *
1 sudu besar serbuk kunyit * ( * dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 biji ubi kentang - dikupas & dipotong 4 setiap satu
1 batang serai - di titik
1 keping asam gelugur
1 tangkai cili merah - di belah tengah
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara Memasak :
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Kemudian tumiskan sehingga garing.
2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk kunyit yang dibancuh dengan sedikit air tadi. Tumiskan sehingga naik bau dan wangi.
3. Kemudian masukkan serai dan tumiskan sehingga pecah minyak.
4. Tuangkan santan dan kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
5. Masukkan ayam, ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk. (Lebih baik ubi kentang direbus terlebih dulu untuk mempercepatkan proses memasak).
6. Akhir sekali masukkan asam gelugur, cili merah, sedikit gula dan garam secukup rasa. Kecilkan api biarkan ia mendidih dan sehingga ayam dan kentang empuk sepenuhnya.
7. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk sampingannya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment