Monday, August 1, 2016
KURMA AYAM...
KURMA AYAM
sumber : Chef Hanieliza...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam - dibersihkan & potong kecil
5 sudu besar rempah kurma ayam/daging - bancuh dengan sedikit air
3 biji kentang - belah 4 setiap satu
1 labu bawang besar - belah 4
1 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai lada hijau - belah 2 setiap satu tanpa putus
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1 biji limau nipis - ambil jusnya (saya guna asam keping anggaran 2-3 keping)
2 sudu besar marjerin
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan marjerin. Tumis bahan tumbuk sehingga berbau wangi. Kacau rata dan biarkan seketika.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak.
3. Masukkan santan, kacau rata dan biarkan mendidih. Kacau-kacau agar tidak pecah santan.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biar mendidih dan agak pekat.
5. Setelah ayam dan kentang empuk, masukkan garam secukup rasa dan jus limau/asam keping. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar, tomato dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Tambahkan sedikit air jika inginkan masakan berkuah.
8. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment