KEK PISANG

Friday, August 19, 2016

GULAI KETUMBAR DAUN LIMAU PURUT IKAN KEMBUNG...











GULAI KETUMBAR DAUN LIMAU PURUT
BERSAMA IKAN KEMBUNG
sumber  :     Ilham Dapur...





Bahan-Bahan :

   2  ekor  ikan kembung  -  kerat 2
   2  cawan  santan
   3  ulas  bawang merah *
   1  ulas  bawang putih *
1/2  inci  kunyit hidup *
   1  biji  cili merah *
   2  biji  cili padi
1/2  sudu kecil  serbuk ketumbar
1/2  batang  timun Jepun  -  buang biji, potong panjang atau kacang panjang/terung
   1  keping  asam gelugur
   3  helai  daun limau purut
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumbuk lumat atau kisar kesemua bahan bertanda (*), panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk/kisar sehingga naik berbau harum dan bawang masak, masukkan serbuk ketumbar, tumiskan sekejap lagi.

2.  Masukkan santan, asam gelugur, cili padi, timun dan daun limau purut, masak sehingga mendidih dan timun lembut sedikit.

3.  Masukkan ikan, perasakan secukup rasa dan masak sehingga ikan masak.

4.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment