Monday, August 1, 2016
KARI IKAN TENGGIRI
KARI IKAN TENGGIRI
sumber : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan tenggiri bersaiz sederhana - potong ikut suka, cuci bersih & toskan
10 batang bendi muda - cuci & toskan (saya guna terung ungu panjang, belah 2 & hiris tengah tanpa putus)
2 biji tomato - belah 3 setiap sebiji
1 cawan santan
1/2 cawan jus asam jawa
3 1/2 sudu besar serbuk kari ikan BABAS (bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar cili kisar
4 biji bawang merah - kisar halus
3 ulas bawang putih - kisar halus
1 kiub ikan bilis 'Maggi' - optional
1 inci halia - kisar halus
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Bahan Tumis :
3 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 tangkai daun kari - dilurut
1 sudu besar halba campur
Cara Memasak :
Bancuhkan serbuk rempah kari dengan 1/2 cawan air bersama bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar halus, kacau rata sehingga menjadi pes dan ketepikan dulu.
Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga berbau harum. Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing. Masukkan pes rempah kari tadi; tumis sehingga terbit minyak, menggunakan api kecil dan dikacau selalu.
Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, kiub ikan biliks (jika guna) dan bendi/terung, kacau perlahan dan bila mendidih masukkan jus asam jawa dan santan. Sesuaikan/perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sehingga bendi/terung lembut.
Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, sesuaikan rasanya dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment