KEK PISANG

Monday, August 1, 2016

KARI IKAN TENGGIRI










KARI IKAN TENGGIRI
sumber  :    DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

      2  ekor  ikan tenggiri bersaiz sederhana  -  potong ikut suka, cuci bersih & toskan
    10  batang  bendi muda  -  cuci & toskan  (saya guna terung ungu panjang, belah 2 & hiris tengah tanpa putus)
      2  biji  tomato  -  belah 3 setiap sebiji
      1  cawan  santan
   1/2  cawan  jus asam jawa
3 1/2  sudu besar  serbuk kari ikan BABAS (bancuh dengan sedikit air)
      1  sudu besar  cili kisar
      4  biji  bawang merah  -  kisar halus
      3  ulas  bawang putih  -  kisar halus
      1  kiub  ikan bilis 'Maggi'  -  optional
      1  inci  halia  -  kisar halus
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa


Bahan Tumis :

3  biji  bawang merah  -  hiris
2  ulas  bawang putih  -  hiris
2  tangkai  daun kari  -  dilurut
1  sudu besar  halba campur


Cara Memasak :

     Bancuhkan serbuk rempah kari dengan 1/2 cawan air bersama bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar halus, kacau rata sehingga menjadi pes dan ketepikan dulu.
     Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga berbau harum.  Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing.  Masukkan pes rempah kari tadi; tumis sehingga terbit minyak, menggunakan api kecil dan dikacau selalu.
     Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Masukkan ikan, kiub ikan biliks (jika guna) dan bendi/terung, kacau perlahan dan bila mendidih masukkan jus asam jawa dan santan.  Sesuaikan/perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Masak sehingga bendi/terung lembut.
     Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, sesuaikan rasanya dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment