KEK PISANG

Wednesday, August 24, 2016

KEK SPAN PANDAN SANTAN













KEK SPAN PANDAN SANTAN
sumber  :   FB @ Mas Cotek ; (sedap & gebus)...





Bahan A :

   5  biji  putih telur  (saya guna gred B)
1/2  cawan  gula kastor
   1  sudu teh  cream of tartar  (jik tiada boleh gantikan dengan 1 sudu besar  jus lemon)


**  Putar putih telur sehingga berbuih.  Masukkan gula kastor dan jus lemon/cream of tartar.  Pukul sehingga kental dan bertanduk.  Ketepikan.


Bahan B :

   5  biji  kuning telur
   1  biji  telur
3/4  cawan  tepung kek@tepung superfine
1/4  cawan  minyak jagung
1/4  cawan  santan kotak KARA  (boleh guna jenama lain)
   1  sudu teh  perisa pandan@pandan emulco
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam

**  Pukul sebati bahan B sehingga berkrim


Cara Penyediaan :

     Panaskan oven pada suhu 170'C.  Lapik dasar loyang bersaiz 8 inci bulat dengan kertas minyak.  Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B (dalam 3 peringkat), sebatikan dengan spatula.  (Untuk membuat corak ... asingkan sedikit adunan anggaran 2 sudu besar, letakkan pewarna bagi terang sedikit warnanya.  Titis-titiskan di atas kek dan lorekkan dengan lidi sate).
     Bakar selama 40-45 minit atau sehingga masak (api atas bawah) menggunakan kaedah double boiler.

No comments:

Post a Comment