KEK EPAL BEREMPAH
sumber : Majalah 'Sedap' Ogos 2016...
Bahan-Bahan :
225 gm mentega tawar sejuk
200 gm gula pasir halus/gula kastor
4 biji telur gred A/B
225 gm tepung gandum
15 gm tepung jagung
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk halia
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk penaik
200 gm epal - parut/sagat
75 gm kismis
Cara Membuat :
1. Pukul mentega dan gula pasir halus hingga lembut. Masukkan telur satu persatu berselang-seli dengan sebahagian tepung gandum, tepung jagung dan garam sambil diayak dan dipukul rata.
2. Masukkan bagi tepung gandum, serbuk kayu manis, serbuk halia dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata.
3. Masukkan epal dan kismis, kacau rata.
4. Tuangkan di loyang berdiameter 22 cm tinggi 4 cm/9 inci bulat/empat segi yang telah disapu marjerin dan dilapisi kertas kalis minyak.
5. Bakar dengan api bawah pada suhu ketuhar 180'C selama 45 minit sehingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment