Warna sedikit tercampur kerana kelam-kabut, inilah jadinya tapi rasa puding ni sangat sedap...
PUDING HORLICK COKLAT
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
10 gm serbuk agar-agar (1 paket)
6 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1/2 cawan serbuk Horlick
1/2 cawan serbuk koko atau Van Houten
Cara Penyediaan :
1. Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan nyalakan api dapur.
2. Masukkan gula pasir serta susu cair dan masak menggunakan api sederhana sehingga mendidih.
3. Setelah itu tutup api, bahagikan kepada 2 bahagian dan campurkan 1 bahagian dengan serbuk koko, kacau rata dan sebati manakala 1 bahagian lagi dengan serbuk Horlick, kacau rata sehingga larut.
4. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu ke dalam loyang/acuan pilihan. Setelah agak mengeras, tuangkan pula adunan Horlick dan sejukkan.
5. Untuk rasa yang lebih segar, simpankan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
TIPS : Basahkan loyang/acuan terlebih dahulu sebelum dituangkan adunan puding. Ini untuk memudahkan puding dikeluarkan dari loyang/acuan setelah beku. Jika adunan puding untuk lapisan kedua membeku sementara menunggu lapisan pertama mengeras, panaskan sekali lagi sebelum mula melapis.
No comments:
Post a Comment