Monday, August 1, 2016
MINI MURTABAK
MINI MURTABAK
sumber : Dapur Tanpa Sempadan...
Bahan Inti Sedap : (boleh diguna untuk Samosa, Karipap & Murtabak)
sumber : FB : MAHN/Shazreen Diana...
10 biji ubi kentang - potong dadu
2-3 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
Isi ayam/daging kisar secukupnya
2-3 tangkai daun kari
Daun sup dihiris halus
1/2 peket serbuk kurma
1 peket serbuk kari ayam/daging BABAS
Kulit popia saiz kecil secukupnya (saiz besar untuk Samosa)
Bancuhan tepung gandum dan sedikit air - sebagai pelekat
Cara Memasak Inti :
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga wangi.
2. Masukkan serbuk rempah kurma dan kari, biarkan hingga garing dan naik minyak kemudian masukkan isi ayam/daging cincang. Biarkan sehingga ayam/daging bertukar warna seketika.
3. Masukkan kesemua kentang dan air menutupi paras kentang, masak sampai kentang lembut.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit garam.
5. Masukkan daun sup. Kacau hingga masak dan sedikit kering.
6. Setelah siap, angkat, sejukkan dan bolehlah digunakan untuk membuat Samosa, Karipap atau Murtabak.
Cara Memasak Murtabak :
1. Siapkan kuali leper, tuangkan sedikit minyak dan ratakan. Ambil satu bahagian inti dan gaulkan bersama 1 biji telur sehingga rata dan sebati. Bentangkan 1 keping kulit popia, sudukan 1 1/2 sudu teh inti dan lipatkan kulit popia menjadi 4 persegi. Alihkan ke dalam kuali leper tadi. Buat lagi dan ulang proses ini hingga siap kesemuanya.
2. Masak dengan api perlahan sehingga kuning keemasan. Angkat dan hidangkan bersama bawang jeruk (tidak buat) sebagai pembuka selera. Enak juga dihidangkan bersama kari ayam/daging, sos cili, sos tomato atau ikut citarasa masing-masing...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment