KEK PISANG

Friday, October 20, 2017

AYAM MASAM-MASAM MANIS...









AYAM MASAM-MASAM MANIS
sumber :    Majalah SAJI Januari 2003




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12 & dibersihkan
3  labu  bawang besar  ~  dimayang bulat
2  tangkai  cili merah  ~  dipotong menyerong
2  tangkai  daun bawang  ~  dikerat 3 cm
4  sudu besar  kicap pekat
5  sudu besar  sos cili
3  ulas  bawang putih *
4  cm  halia *
6  ulas  bawang merah *  ( * ditumbuk halus )
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
1  sudu kecil  serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng sehingga masak (tidak perlu garing).

2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk.  Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, kicap dan sedikit air.

3.  Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam, bawang besar, cili merah, garam dan gula. Kacau sehingga rata dan bila bawang layu sedikit, taburkan daun bawang dan angkat...

No comments:

Post a Comment