Thursday, October 5, 2017
SAMBAL TEMPOYAK UDANG & PETAI...
SAMBAL TEMPOYAK
UDANG DAN PETAI
rujukan : Hanieliza...
Bahan-Bahan :
500 gm udang sederhana besar (dibuang kulit & kekotorannya)
2 papan petai (diambil isinya)
3 sudu besar tempoyak
2 helai daun kunyit (dikoyak)
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar :
5 biji cili merah
7 biji cili api
5 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Masukkan bahan yang dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dalam periuk.
2. Masakkan sehingga naik wap.
3. Masukkan petai, udang, gula dan garam secukup rasa.
4. Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat. Masukkan sedikit air, jika perlu.
5. Masukkan ke dalam pinggan dan sedia untuk dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment