Thursday, October 5, 2017
MASAK LEMAK KACANG BUNCIS...
MASAK LEMAK KACANG BUNCIS
Bahan-Bahan :
500 gm kacang buncis ~ dipotong ikut citarasa
1/2 batang lobak merah ~ kupas kulit & hiris bulat nipis
1 sudu besar udang kering/ikan bilis
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
1 cawan air
3 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ dihiris
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Kacang buncis dipotong ikut citarasa. Cuci bersih dan toskan.
2. Lobak merah, kupas kulit dan hiris bulat. Cuci bersih dan toskan.
3. Masukkan semua bahan kecuali santan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih dan lobak merah sedikit lembut.
4. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih sekali lagi. Sesuaikan rasa kemudian tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment