Friday, October 20, 2017
SUP SAYUR PETOLA...
SUP SAYUR PETOLA DAN TELUR
Bahan-Bahan :
2 biji petola saiz sederhana - buang kulit, cuci bersih & hiris ikut citarasa
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 tangkai cili merah ~ dihiris serong
Sedikit ikan bilis atau kiub ikan bilis
4 biji telur
Sedikit garam & serbuk perasa, jika suka
Air secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis
Bawang goreng, untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Cuci bersih sayur yang telah siap dipotong, rendam seketika dalam air dan ketepikan. (Tujuan rendam dalam air agar sayur petola tidak menjadi lebam. Jika ditoskan kering lebih awal, nanti ia lebam dan kelihatan tidak cantik).
2. Panaskan sedikit minyak masak, anggaran 2 sudu besar. Setelah minyak agak panas, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga naik bau.
3. Setelah agak layu dan garing bahan-bahan tadi, masukkan air secukupnya (anggaran 4 cawan atau secukupnya). Biarkan mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan sayur petola (toskan airnya), biarkan seketika (agak layu/lembut) baru dipecahkan telur satu persatu ke dalamnya.
5. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa (jika guna). Sesuaikan rasa, tutup api. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan dengan sedikit bawang goreng...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment