KEK PISANG

Wednesday, October 11, 2017

TOFU LEMBUT SOS TIRAM...








TOFU LEMBUT SOS TIRAM
rujukan 1 :    Pn. Zuraidah Ismail
rujukan 2 :    resipicitarasawan



Bahan-Bahan :

2  blok  tofu lembut  (saya guna tauhu lembut biasa jer)
4  ulas  bawang putih  ~  dicincang
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu kecil  minyak bijan
1/2  sudu besar  kicap hitam  (saya guna kicap pekat ABC)
1  cawan  air
Garam & gula secukupnya
Sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air


Bahan Hiasan :

2  biji  tomato  ~  dipotong ikut citarasa
1  biji  capsicum hijau  ~  dihiris memanjang atau ikut citarasa
Cili merah, jika suka  (tak letak)
Daun bawang  ~  dihiris kasar
Bawang goreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kukus tofu selama 15 minit.  Angkat dan keluarkan airnya.  Potong 4.
2.  Sementara itu, tumiskan bawang putih sehingga keperangan.
3.  Masukkan air, sos tiram, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa.  Tambahkan sedikit kicap hitam untuk mencantikkan kuah.
4.  Bila kuah telah mendidih, tuangkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5.  Biarkan sebentar, kemudian masukkan tomato dan capsicum.
6.  Tuangkan kuahnya ke atas tofu, taburkan daun bawang dan bawang goreng.
7.  Sedia untuk dihidangkan...

1 comment: