Tuesday, October 17, 2017
SET NASI & LAUK SAMPINGAN...
RENDANG AYAM N9 MUDAH
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 biji cili padi (lebihkan jika suka pedas)
1 biji kentang ~ potong kiub & direbus separa empuk
2 sudu besar kerisik
Santan dari 1 biji kelapa
2 batang serai ~ dititik
2 helai daun kunyit saiz sedang ~ dicarik-carik/dihiris halus
Air asam jawa/asam gelugur@keping (optional)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan cili padi dikisar dengan sedikit air sehingga lumat.
2. Kemudian tumis sehingga naik bau. Masukkan juga serai.
3. Masukkan ayam, daun kunyit, sedikit santan, kentang, gula dan garam secukupnya.
4. Setelah ayam dan kentang dan agak-agak masak dan lembut/empuk, masukkan baki santan dan setelah rendang sudah agak kering, masukkan kerisik. Biarkan sebentar. (saya suka rendang yang sedikit basah).
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
ACAR MENTAH
Bahan-Bahan :
1/2 batang lobak merah ~ dihiris memanjang
1 batang zucchini ~ dihiris memanjang
1/2 biji lada benggala hijau (atau boleh juga guna yang kuning atau merah)
1 sudu makan cuka atau secukupnya
1 sudu makan gula atau secukupnya
1 sudu teh garam atau secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Campurkan kesemua bahan hirisan di dalam satu bekas dan ketepikan.
2. Kemudian campurkan garam, gula dan cuka. Gaul sebati.
3. Tuangkan bancuhan cuka ke dalam bekas berisi bahan hirisan dan gaul rata.
4. Acar sedia dihidangkan...
NASI SERAI
rujukan : norazlita aziz@masam manis...
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi ~ rendam dalam 1/2 jam sebelum masak (saya guna beras Faiza)
4 cawan air (saya lebihkan sedikit dalam 1/2 cawan lagi bergantung pada beras yang digunakan)
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang Holland ~ didadu/mayang halus
4 ulas bawang putih ~ dititik/hiris
1 cm halia ~ ditumbuk halus/hiris nipis
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
5 batang serai ~ dititik
2 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak jagung
50 gm kacang gajus & kismis (optional)
Cara Memasak :
Panaskan periuk nasi letrik, masukkan minyak jagung dan minyak sapi.
Bila dah panas, tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik harum baunya.
Kemudian masukkan pula bawang Holland, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
Tambahkan air secukupnya dan susu cair. Kemudian masukkan kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
Akhir sekali bila nampak air hampir-hampir mendidih barulah masukkan beras. Tutup periuk nasi dan pindahkan periuk tadi ke dalam bekas periuk letrik, ON kan dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Bila nasi separuh masak, masukkan kismis dan gajus (jika guna).
Kacau/gembur dengan chopstick supaya nasi tidak patah/hancur.
Tutup semula dan teruskan memasak sehingga nasi masak sepenuhnya.
Hidangkan dengan lauk kegemaran...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnyer....
ReplyDelete