KEK PISANG

Friday, October 20, 2017

SAMBAL TUMIS SARDIN...









SAMBAL TUMIS SARDIN




Bahan-Bahan :

1  tin  sardin saiz besar
1  biji  bawang besar  ~  dihiris bulat
1  tangkai  cili merah  ~  dihiris serong
Air asam jawa secukupnya atau asam keping saiz kecil
1  sudu teh  garam halus
Gula secukup rasa


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
10-15  tangkai  cili kering  ~  direbus hingga lembut & toskan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan sardin seketika.  Tutup kuali ketika menggoreng supaya ianya tidak meletup dan mengotorkan dapur.  Angkat dan ketepikan.

2.  Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang kisar dan cili kisar sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak.  Masukkan sedikit gula dan kacau.  Kemudian masukkan sedikit air asam jawa atau asam keping.  Kalau telah cukup rasa masamnya, bolehlah dikeluarkan asam keping (jika guna asam keping).

3.  Masukkan sos sardin ke dalamnya dan garam,kacau rata.  Jika kelihatan kering, masukkan sedikit air.

4.  Akhir sekali masukkan ikan sardin, hirisan cili merah dan bawang besar.  Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang disukai.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment