Friday, October 20, 2017
SAMBAL TUMIS SARDIN...
SAMBAL TUMIS SARDIN
Bahan-Bahan :
1 tin sardin saiz besar
1 biji bawang besar ~ dihiris bulat
1 tangkai cili merah ~ dihiris serong
Air asam jawa secukupnya atau asam keping saiz kecil
1 sudu teh garam halus
Gula secukup rasa
Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10-15 tangkai cili kering ~ direbus hingga lembut & toskan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan sardin seketika. Tutup kuali ketika menggoreng supaya ianya tidak meletup dan mengotorkan dapur. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang kisar dan cili kisar sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak. Masukkan sedikit gula dan kacau. Kemudian masukkan sedikit air asam jawa atau asam keping. Kalau telah cukup rasa masamnya, bolehlah dikeluarkan asam keping (jika guna asam keping).
3. Masukkan sos sardin ke dalamnya dan garam,kacau rata. Jika kelihatan kering, masukkan sedikit air.
4. Akhir sekali masukkan ikan sardin, hirisan cili merah dan bawang besar. Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang disukai. Sedia untuk dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment