Monday, December 25, 2017
AYAM MADU...
AYAM MADU
rujukan : buku masakan
Bahan-Bahan :
3 ketul peha ayam (saya guna 1/4 ekor ayam, dipotong kecil)
1 biji bawang besar (belah empat)
1 biji cili merah (potong memanjang)
1/3 cawan madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan putih (disangai seketika)
1 biji tomato (belah 4 ~ saya tambah)
Sedikit hirisan daun bawang
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar :
1 inci halia
6 biji cili kering (saya guna pes cili kisar anggaran 1/2 sudu besar)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji tomato
Cara Memasak :
1. Ayam dilumur garam dan digoreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan madu dan gula, kacau hingga gula hancur.
4. Masukkan bawang besar, tomato yang dibelah empat dan cili merah.
5. Sesuaikan rasanya kemudian curahkan ke atas ayam yang digoreng tadi dan tabur bijan serta daun bawang.
6. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment