KEK PISANG

Tuesday, December 19, 2017

KARI AYAM MELAKA...









KARI AYAM MELAKA




Bahan-Bahan :

6  ketul  ayam  (saya guna 1/4 ekor potong kecil)
4  sudu makan  serbuk rempah kari daging  (dibancuh dengan sedikit air)
2  sudu makan  cili kering kisar
1  keping  asam gelugur
1  biji  ubi kentang  (dibelah 4)
1 1/2  cawan  santan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan-Bahan Dikisar :

1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih
1  biji  buah keras
1  batang  serai
1  inci  halia
1  inci  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumis bahan dikisar, cili kering kisar dan serbuk rempah kari daging sehingga garing dan pecah minyak.
2.  Masukkan ubi kentang dan santan.  Kacau selalu agar tidak pecah minyak.  Masak sehingga ubi kentang empuk.
3.  Masukkan ayam dan asam gelugur.  Masak sehingga mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
4.  Masukkan garam dan gula secukupnya.  Kacau seketika.
5.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment