KEK PISANG

Thursday, December 21, 2017

IKAN GORENG BERKICAP...









IKAN GORENG KICAP
rujukan :    cookbook



Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan selar atau ikan pilihan
1  sudu kecil  garam halus
3  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *
1  biji  cili merah *  ( * hiris )
1  biji  bawang besar  ~  potong bulat  (tak letak)
1/3  cawan  kicap pekat manis
1/2  sudu besar  gula
1  biji  tomato  ~  potong baji
Sedikit air
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan dicuci bersih, lumur dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng hingga masak.  Angkat, ketepikan.
2.  Buang minyak lebihan ikan tadi dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar.
3.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau wangi.
4.  Masukkan kicap dan air secukupnya.  Kacau, masukkan gula.
5.  Masukkan cili merah, tomato dan bawang besar.
6.  Kacau rata.  Sesuaikan rasanya dan curahkan di atas ikan tadi.
7.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment