CHOCOLATE TART BROWNIES
rujukan : FB@Aznie Khasri...
Yields : anggaran 18-20 pcs...
Bahan Tart Shell :
250 gm tepung gandum
120 gm mentega
40 gm gula aising
1 biji kuning telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara :
Masukkan mentega dan gula aising ke dalam mangkuk adunan, gaul sehingga sebati menggunakan senduk kayu atau spatula.
Masukkan telur dan esen vanilla, gaul lagi.
Kemudian masukkan tepung gandum dan uli sampai sebati dan letakkan dalam acuan tart.
Cucu-cucuk sedikit dengan garfu pada bahagian dasar tart.
Setelah siap, ketepikan sementara itu kita buat browniesnya pula...
Bahan Brownies :
300 gm dark chocolate Beryls *
100 gm Anchor Salted Butter * ( * double-boil sehingga larut/cair )
3 biji telur gred A
100 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
125 gm tepung gandum
Cara-Cara :
1. Potong chocolate dan butter kecil-kecil dan cairkan secara double-boiler.
2. Setelah cair, angkat mangkuk dari atas dapur.
3. Masukkan gula kastor, kacau sebati. Gunakan hand whisk sahaja untuk kacau, tidak perlu guna mixer.
4. Kemudian masukkan telur satu per satu dan kacau sehingga sebati. Masukkan esen vanilla.
5. Seterusnya masukkan tepung sedikit demi sedikit.
6. Kacau adunan sehingga sebati dan tepung tidak berbintil/berketul.
7. Masukkan adunan brownies ke dalam piping bag.
8. Paipkan adunan brownies ke dalam tart shell tadi...masak/bakar bersama-sama.
9. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180'C, menggunakan api atas bawah. (boleh periksa macam biasa dengan lidi sate samada sudah masak atau belum - oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu)...
No comments:
Post a Comment