KEK PISANG

Monday, December 4, 2017

PUDING MARIE TRIFLE...








PUDING MARIE TRIFLE
rujukan :    FB/Ketuk-Ketuk Ramadan@Azrina Len...




Bahan Lapisan Bawah Biskut Marie :

Biskut Marie secukupnya
10  gm  serbuk agar-agar
1  liter  air
1  cawan  gula kastor


Cara-Cara :

1.  Masukkan serbuk agar-agar dan air di dalam periuk.
2.  Masak di atas api sederhana, kacau sebati.
3.  Masukkan gula kastor dan kacau sehingga mendidih.  Tutup api.
4.  Susunkan biskut Marie di dalam acuan.  (Saya guna acuan biru saiz 8 inci).
5.  Tuangkan separuh adunan agar-agar di dalam acuan berisi biskut Marie tadi.  Ketepikan.


Bahan Lapisan Kastad :

1/2  cawan  tepung kastad
1/3  cawan  gula pasir
1/2  cawan  susu cair
2  cawan  air


Cara-Cara :

1.  Masukkan kesemua bahan-bahan lapisan kastad di dalam periuk.
2.  Masak menggunakan api perlahan dan sentiasa dikacau supaya adunan tidak berketul.
3.  Masak sehingga likat dan berkilat.  Tutup api.
4.  Tuangkan adunan kastad ke atas agar-agar dan biskut Marie tadi.  Ketepikan.


Bahan Lapisan Coklat :

Separuh adunan agar-agar tadi
1  sudu besar  serbuk koko


Cara-Cara :

1. Panaskan separuh lagi agar-agar tadi di atas api sederhana.
2.  Masukkan serbuk koko dan kacau sebati.  Tutup api.
3.  Tuangkan adunan agar-agar koko di atas kastad tadi.
4.  Simpan di dalam peti sejuk.
5.  Bila adunan puding sudah sejuk sepenuhnya, bolehlah dikeluarkan dari acuan...


 



No comments:

Post a Comment