KEK PISANG

Sunday, December 10, 2017

IKAN SIAKAP 3 RASA ALA THAI...









IKAN SIAKAP 3 RASA ALA THAI
rujukan :    you tube. buatoranglapo.com



Bahan Cincang Halus :

3-4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
2  cm  halia muda
1  biji  cili merah


Bahan Dihiris Halus :

1  kuntum  bunga kantan  (saiz kecil)
3  helai  daun limau purut
5  biji  cili padi


Bahan-bahan Sos :

1  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos ikan
2  sudu besar  gula pasir
1  sudu besar  jus limau nipis atau jus lemon
1  sudu kecil  kicap manis


Bahan-bahan Lain :

1  ekor  ikan siakap
Sedikit tepung jagung
2  sudu besar  cili kisar
1/2  cawan  air
1  biji  tomato  ~  dipotong dadu
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan dan toskan.  Lumurkan ikan dengan garam dan tepung jagung secukupnya.  Perapkan seketika.

2.  Gorengkan ikan sehingga garing.  Angkat dan letakkan ikan yang telah masak di dalam pinggan besar atau yang sesuai.

3.  Untuk kuah/sos :   Tumiskan kesemua bahan yang dicincang halus sehingga naik bau.  Masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga cili agak masak.  Kemudian, masukkan kesemua bahan-bahan sos tadi.  Kacau rata.

4.  Setelah kuah mendidih, masukkan pula bahan-bahan hiris, air dan garam secukup rasa.  Seimbangkan rasanya.

5.  Masak sehingga kuah pekat sedikit.  Akhir sekali masukkan tomato yang dipotong dadu tadi.  Kacau sebentar dan tutup api.

6.  Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment