Monday, June 10, 2019
AYAM MASAK MERAH ...
RESIPI AYAM MASAK MERAH
sumber : Surianti Ramli
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka & dibersihkan
6 sudu besar penuh cili kisar
10 ulas bawang merah ~ dikisar
2 biji buah tomato ~ dikisar
1 labu bawang besar ~ dipotong baji
4 ulas bawang merah ~ dihiris nipis *
3 ulas bawang putih ~ dihiris nipis *
1 inci halia ~ diracik halus * ( * untuk menumis )
Air secukupnya
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Ayam setelah dibersihkan, diperisakan dengan garam halus dan serbuk kunyit. Goreng ayam sehingga masak keemasan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya, tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Bila dan naik baunya, masukkan cili kisar, bawang merah kisar, buah tomato kisar dan sedikit air (jika perlu).
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, masukkan garam serta gula secukup rasa.
5. Masukkan ayam yang digoreng serta bawang besar yang dipotong baji dan masak sehingga pecah minyak.
6. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi tomato.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment