KEK PISANG

Friday, June 28, 2019

KARI IKAN










KARI IKAN KEMBUNG
sumber :    Majalah RASA Disember 2018




Bahan-Bahan :

4-5  ekor  ikan kembung/lebih kurang 1 kg  ~  bersihkan & potong dua  (saya menggunakan ikan pari, dipotong sesuai selera)
3  sudu makan  rempah kari ikan
1  sudu makan  serbuk cili
1  sudu makan  halba campur
1  kotak kecil  santan segera
2  cawan  air
1/2  cawan  air asam jawa
4  biji  kacang bendi
1  biji  terung bulat  ~  belah enam  (tak letak)
2  biji  tomato  ~  belah empat
2  tangkai  daun kari
Garam & gula secukup rasa
4  sudu makan  minyak masak


Bahan Hiris :

3  cm  halia muda
6  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bahan hirisan bersama halba campur.

2.  Kemudian tambahkan daun kari.  Bila wangi masukkan campuran rempah kari bersama serbuk cili dengan sedikit air.

3.  Kacau rata hingga pecah minyak, baru masukkan air asam jawa dan air.

4.  Setelah mereneh, masukkan ikan.  Biarkan lebih kurang 2-3 minit hingga ikan masak.

5.  Masukkan santan, diikuti terung, kacang bendi dan tomato.  Kecilkan api, biarkan mereneh seketika, sesuaikan rasanya dan tutup api.

6.  Kari Ikan sedia dihidangkan !!!



No comments:

Post a Comment