KEK PISANG

Thursday, June 13, 2019

MASAK LEMAK TEMPOYAK ...










MASAK LEMAK TEMPOYAK
IKAN KEMBUNG
sumber :    daridapurnasya.blogspot.com




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan kembung  ~  siang, cuci bersih & toskan
2  sudu besar  tempoyak
10  biji  cili padi  +  1  inci  kunyit hidup  ~  dikisar/ditumbuk
1  batang  serai  ~  diketuk
Santan secukupnya
2  keping  asam gelugor
2  helai  daun kunyit  ~  dicarik
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

Didihkan semua bahan-bahan untuk kuah (kecuali ikan), di atas api yang sederhana sehingga menggelegak.  Masukkan ikan, tunggu sehingga mendidih sekali lagi.  Masukkan bahan perasa, kacau rata dan sedia dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam-ulaman.

2 comments:

  1. Sedapnya masak lemak tempoyak ikan kembung. Terus jadi lapar. Selamat Hari Raya Zara...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih. Selamat Hari Raya Fadzillah..

    ReplyDelete