Thursday, June 13, 2019
MASAK LEMAK TEMPOYAK ...
MASAK LEMAK TEMPOYAK
IKAN KEMBUNG
sumber : daridapurnasya.blogspot.com
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan kembung ~ siang, cuci bersih & toskan
2 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi + 1 inci kunyit hidup ~ dikisar/ditumbuk
1 batang serai ~ diketuk
Santan secukupnya
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit ~ dicarik
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
Didihkan semua bahan-bahan untuk kuah (kecuali ikan), di atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Masukkan ikan, tunggu sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan bahan perasa, kacau rata dan sedia dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam-ulaman.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya masak lemak tempoyak ikan kembung. Terus jadi lapar. Selamat Hari Raya Zara...
ReplyDeleteTerima kasih. Selamat Hari Raya Fadzillah..
ReplyDelete