KEK PISANG

Sunday, June 2, 2019

ROPA@KUIH LIPAT INTI DAGING ...









ROPA@KUIH LIPAT INTI DAGING
sumber :    FB@Selera Terengganu
kredit :    Sofea Omar




Bahan Kulit Ropa@Dadar :

2  cawan  tepung gandum
2 1/2  cawan  air
1  biji  telur  (saya pakai gred A)
Secubit garam


Cara-Cara :

Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.  Kisar biar sebati.
Masukkan 1 senduk ke dalam kuali non-stick (saya guna saiz 8 inci/20 cm).  Lenggang-lenggangkan.
Kelihatan gelembung, agak kering, angkat dan ketepikan.  Buat sampai habis adunan.

Nota :   Kalau guna kuali biasa, lenserkan dengan sedikit minyak sebelum letak adunan yang pertama.


Bahan Inti Kari Daging :

3  biji  ubi kentang  ~  potong dadu, rebus 3/4 masak, angkat & toskan
500  gm  ayam/daging, ikut citarasa  ~  dicincang
1  biji  bawang besar atau bawang Holland  ~  potong dadu
3  ulas  bawang merah *
1  ulas  bawang putih *
Sedikit halia *   ( * ditumbuk halus )
3  sudu besar  serbuk kari ayam/daging
Garam & gula secukupnya
Minyak masak


Cara-Cara :

Panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga terbit bau.  Masukkan rempah serbuk kari ayam/daging dan sedikit air.  Masak sehingga terbit minyak.
Masukkan isi ayam/daging yang dicincang.  Bila ayam/daging empuk masukkan gula, garam dan ubi kentang yang direbus 3/4 masak tadi.  
Akhir sekali masukkan bawang besar dadu.  Masak sehingga kering.
Tutup api, angkat dan sejukkan.


Cara Penyediaan :

Ambil sekeping dadar tadi, masukkan inti secukupnya, lipat kiri kanan dan gulung.  Boleh terus dihidangkan/dimakan atau digoreng garing.  (** anggaran kalau 1 kg kentang, 1 kg tepung).

Nota :    Kuih ini seakan sama dengan Risoles dari Indonesia...




Bubur Lambuk yang sangat sedap, pemberian dari bakal besan...

No comments:

Post a Comment