ROPA@KUIH LIPAT INTI DAGING
sumber : FB@Selera Terengganu
kredit : Sofea Omar
Bahan Kulit Ropa@Dadar :
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur (saya pakai gred A)
Secubit garam
Cara-Cara :
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender. Kisar biar sebati.
Masukkan 1 senduk ke dalam kuali non-stick (saya guna saiz 8 inci/20 cm). Lenggang-lenggangkan.
Kelihatan gelembung, agak kering, angkat dan ketepikan. Buat sampai habis adunan.
Nota : Kalau guna kuali biasa, lenserkan dengan sedikit minyak sebelum letak adunan yang pertama.
Bahan Inti Kari Daging :
3 biji ubi kentang ~ potong dadu, rebus 3/4 masak, angkat & toskan
500 gm ayam/daging, ikut citarasa ~ dicincang
1 biji bawang besar atau bawang Holland ~ potong dadu
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
Sedikit halia * ( * ditumbuk halus )
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Cara-Cara :
Panaskan minyak masak secukupnya. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga terbit bau. Masukkan rempah serbuk kari ayam/daging dan sedikit air. Masak sehingga terbit minyak.
Masukkan isi ayam/daging yang dicincang. Bila ayam/daging empuk masukkan gula, garam dan ubi kentang yang direbus 3/4 masak tadi.
Akhir sekali masukkan bawang besar dadu. Masak sehingga kering.
Tutup api, angkat dan sejukkan.
Cara Penyediaan :
Ambil sekeping dadar tadi, masukkan inti secukupnya, lipat kiri kanan dan gulung. Boleh terus dihidangkan/dimakan atau digoreng garing. (** anggaran kalau 1 kg kentang, 1 kg tepung).
Nota : Kuih ini seakan sama dengan Risoles dari Indonesia...
Bubur Lambuk yang sangat sedap, pemberian dari bakal besan...
No comments:
Post a Comment