KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2019

TAT NENAS NYONYA ...









TAT NENAS NYONYA
sumber :    resipicitarasawan...
hasil :    35 pcs




Bahan-Bahan :

125  gm  marjerin Pelangi
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1  sudu kecil  esen vanilla
225  gm  tepung gandum
2  sudu besar  susu pekat manis


Sapuan/Glis :

1  biji  kuning telur  +  1 sudu kecil  susu cair

Jem Nanas siap guna secukupnya  ~  bulatkan  7 gm


Cara-Cara :

1.  Putar marjerin dan susu pekat manis sehingga sebati.
2.  Masukkan telur dan esen vanilla.
3.  Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
4.  Rehatkan dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
5.  Canai dan terap dengan acuan tart.  Letakkan inti nanas ditengahnya.
6.  Simpan sedikit baki adunan untuk hiasan atas tart.
7.  Canai nipis doh dan potong, letakkan secara bersilang.
8.  Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 150'C selama 25 minit hingga keperangan.

No comments:

Post a Comment