MASAK KICAP PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan tenggiri ~ dipotong ikut suka, cuci bersih, lumur garam kunyit & goreng
1 biji tomato ~ belah 6 (saya tambah)
1 biji bawang besar ~ hiris
1 tangkai cili merah ~ hiris
4 helai daun limau purut ~ hiris atau carik
4 tangkai cili padi
1-2 sudu besar cili kisar
Garam
Kicap manis
Air secukupnya
2 batang kulit kayu manis
Bahan Kisar :
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis kulit kayu manis dan bahan kisar sehingga garing kekuningan. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak dan pecah minyak.
2. Masukkan air secukupnya dan kicap. Biarkan mendidih.
3. Masukkan daun limau purut dan ikan yang telah digoreng. Perlahankan api, biarkan sehingga ianya sebati.
4. Masukkan cili merah, cili padi, bawang besar, tomato dan garam secukup rasa. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan.
SUP PETOLA
No comments:
Post a Comment