yang ni bakar dalam oven 'bain-marie@steam bath'
yang ni bakar menggunakan pemanggang ajaib...
KEK KEJU KAPAS
sumber : FB@Aznie Khasri
kredit : Chef Noraini Zakaria
Bahan A :
250 gm cream cheese, suhu bilik
50 gm mentega
80 gm gula kastor
1 sudu teh jus lemon
80 gm tepung kek
5 biji kuning telur (gred A)
80 gm susu segar @ susu cair
Bahan B :
80 gm gula kastor
5 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar
*** blueberry filling secukupnya
Cara-Cara :
Griskan loyang bulat 9 inci dan lapik dengan kertas kek. Ketepikan.
Bahan A : pukul cream cheese, mentega dan gula kastor sehingga kembang.
Masukkan kuning telur satu persatu dan jus lemon, pukul sebati.
Masukkan tepung kek dan susu berselang-seli sehingga habis sambil digaul sebati.
Bahan B : dalam bekas lain, satukan gula kastor, putih telur dan serbuk krim tartar, pukul sehingga kembang lebih kurang 7 minit.
Masukkan adunan putih ke dalam adunan cheese sedikit demi sedikit sambil digaul perlahan menggunakan spatula sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang dan bakar dengan kaedah 'Bain-Marie' @ steam-bath.
Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam.
Setelah kek sejuk bolehlah dihiaskan dengan blueberry filling. (saya cairkan sedikit dengan air panas).
Acuan plastik disapu sedikit mentega & ditaburkan sedikit tepung kemudian keluarkan lebihan tepung. Acuan ini hanya boleh digunakan untuk bakar kaedah 'steam-bath', ianya tidak cair.
No comments:
Post a Comment