CHURROS
sumber : buku resipi Chef Norzailina Nordin
Bahan-Bahan :
1 cawan air
15 gm mentega
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar gula kastor
1 cawan tepung gandum ~ diayak
1 sudu kecil serbuk penaik ~ diayak
1 biji telur ~ dipukul (saya guna gred A)
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Sos Coklat :
200 gm coklat masakan ~ dicincang
100 ml krim putar
100 ml susu segar
3 sudu besar sirap kencana@golden syrup
Cara-Cara :
1. Jerang air, garam dan mentega sehingga mendidih. Masukkan bahan ayak dan kacau sebati. Biarkan suam sedikit.
2. Masukkan sedikit demi sedikit telur, pukul sehingga menjadi adunan doh yang boleh dipaip.
3. Isikan ke dalam piping bag dengan nozle bintang dan picitkan ke dalam minyak panas. Goreng sehingga keemasan.
4. Angkat, toskan dan salut dengan gula bercampur serbuk kulit kayu manis.
5. Untuk Sos Chocolate : Kacau semua bahan di atas api perlahan sehingga coklat larut.
No comments:
Post a Comment