KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2019

CHURROS ...










CHURROS
sumber :   buku resipi Chef Norzailina Nordin




Bahan-Bahan :

1  cawan  air
15  gm  mentega
1/4  sudu kecil  garam
1  sudu besar  gula kastor
1  cawan  tepung gandum  ~  diayak
1  sudu kecil  serbuk penaik  ~  diayak
1  biji  telur  ~  dipukul  (saya guna gred A)
1/2  sudu kecil  serbuk kulit kayu manis
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Sos Coklat :

200  gm  coklat masakan  ~  dicincang
100  ml  krim putar
100  ml  susu segar
3  sudu besar  sirap kencana@golden syrup


Cara-Cara :

1.  Jerang air, garam dan mentega sehingga mendidih.  Masukkan bahan ayak dan kacau sebati.  Biarkan suam sedikit.

2.  Masukkan sedikit demi sedikit telur, pukul sehingga menjadi adunan doh yang boleh dipaip.

3.  Isikan ke dalam piping bag dengan nozle bintang dan picitkan ke dalam minyak panas.  Goreng sehingga keemasan.

4.  Angkat, toskan dan salut dengan gula bercampur serbuk kulit kayu manis.

5.  Untuk Sos Chocolate :   Kacau semua bahan di atas api perlahan sehingga coklat larut.

No comments:

Post a Comment