Thursday, September 12, 2013
BAHULU KOPI
BAULU KOPI
Sumber : 'Kompilasi Hidangan Kek' - Noraini Zakaria
Bahan-bahan :
200 gm gula kastor
200 gm tepung gandum )
1 tsp serbuk penaik ) diayak bersama (A)
5 biji telur gred A
4 tbsp chocolate rice
3 tbsp minyak masak
1 tsp emulco kopi
Cara membuat :
1. Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama lebih kurang 10 minit.
2. Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil digaul ke dalam adunan telur tadi.
3. Campurkan emulco kopi dan chocolate rice. Akhir sekali masukkan minyak dan digaul sebati.
4. Sapukan acuan baulu dengan minyak masak. Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
5. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.
6. Bakar pada suhu 180 - 200'C selama 15 minit, api atas bawah.
7. Setelah masak, cungkil baulu keluar dengan menggunakan lidi sate. Sejukkan.
NOTA : Acuan hendaklah diminyakkan dan dipanaskan terlebih dahulu sebelum dituangkan adunan
baulu. Untuk membakar kali kedua, tidak perlu menyapu minyak lagi. Bahulu ini hanya
sesuai di bakar dalam ketuhar api atas bawah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak..
ReplyDeletesedapnya makan bahulu kopi..