Sambal Ayam yang simple jer
Kari Daging
NASI MINYAK
Rujukan dari : tiffinbiru - CMG
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (direndam 20 minit & ditoskan)
1 1/2 cawan susu cair
1/4 cawan minyak jagung
4 tbsp. minyak sapi
4 cawan air
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 helai daun pandan - disimpul
3 ulas bawang putih *
4 cm halia * (* dikisar halus)
2 tsp. garam halus
Secubit gula
Bahan Rempah Tumis :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Sedikit pewarna kuning atau hijau
Cara Memasak :
1. Panskan minyak jagung dan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan rempah rumis dan bawang besar hingga berbau harum dan bawang sedikit layu. Masukkan bahan kisar dan daun pandan. Tuangkan air dan biarkan mendidih.
2. Masukkan susu cair, garam dan secubit gula. Bila mendidih, tutupkan api dan tuangkan ke dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan tanak seperti biasa.
3. Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan titiskan pewarna, taburkan kismis dan daun ketumbar jika suka. Biarkan nasi betul-betul masak.
4. Gemburkan nasi dengan garpu/chopstick dengan perlahan, sekadar bergaul mesra. Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup/bawang, gajus goreng dan kacang pis (jika suka).
No comments:
Post a Comment