KEK PISANG

Thursday, September 12, 2013

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT









IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT



Sumber  :  blog 'yatiememories'



Bahan-bahan :

    2   ekor      ikan siakap
 1/4   cawan   tepung serbaguna/tepung jagung
    2   helai      daun limau purut  (dihiris halus dan digoreng garing, toskan minyaknya)
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara :

     Bersihkan ikan dan keringkan.  Salutkan dengan tepung (kering) dan gorengkan keemasan.  Toskan minyaknya dan letakkan di atas pinggan sementara menyediakan sosnya.


Bahan Sos Daun Limau Purut :

     5   ulas       bawang putih *
     3   ulas       bawang merah *
     5   biji        cili padi hijau *
     5   biji        cili padi merah *  (kesemua bertanda * dicincang)
     2   tbsp      cili kisar
     2   tbsp      sos cili
     2   tbsp      sos tomato
     3   tbsp      sos tiram
     3   helai      daun limau purut  (dihiris halus)
     1   biji        tomato (tambahan - dipotong dadu)
  1/4   cawan   cuka
     3   tbsp      sos ikan
 2-3   tbsp      gula pasir
 1/2   cawan   stok ayam atau (air + 1/2 kiub pati ayam)
    1   tsp.       tepung jagung/ubi (dibancuh dengan sedikit air)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis & menggoreng


Cara Memasak :

     Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan cili padi hingga berbau wangi.  Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.  Masukkan kesemua bahan-bahan lain kecuali bancuhan air tepung jagung.  Masak hingga mendidih.  Masukkan tomato yang dipotong dadu  dan akhir sekali masukkan bancuhan air tepung jagung dan biarkan hingga sos menjadi sedikit pekat.  Tuangkan ke atas ikan dan taburkan dengan daun limau purut yang telah digoreng tadi.  (masakan ini sangat sedap - tq pada empunya resipi).

No comments:

Post a Comment