Tuesday, September 17, 2013
KEK MENTEGA MARMAR SUSU
KEK MENTEGA MARMAR SUSU
Sumber dari : buku resipi - Chef Zubaidah
Dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
250 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur gred 'B'
290 gm tepung naik sendiri
50 gm susu pekat manis
100 gm susu cair
1 tbsp emulco coklat
1 tsp emulco kapucino
Hiasan : kepingan badam (jika suka)
Cara-cara :
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu kemudian masukkan susu pekat manis.
3. Akhir sekali masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair.
4. Ambil 1/4 adunan dan masukkan emulco kapucino dan emulco coklat, gaul sebati.
5. Tuangkan kesemua adunan asal ke dalam (acuan bersaiz 8 inci) dulu kemudian tuangkan adunan kapucino colat. Hasilkan corak marmar dan taburkan kepingan badam (jika guna) ke atasnya.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment