sebelum dibakar
selepas dibakar
BISKUT LIDAH KUCING PELANGI
Oleh : Citarasawan & Fatmah Bahalwan - tq pada kedua-duanya
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 tsp emplex
Pewarna : ungu, biru, hijau, kuning, oren & merah
Cara-cara :
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kaupbalik dengan spatula hingga rata dan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan pewarna berlainan.
5. Masukkan setiap adunan berlainan warna ke dalam piping bag dan potong bahagian muncungnya.
6. Picitkan lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
7. Bakar didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150'C selama 15 minit. (Jangan dibiarkan permukaan atas biskut keperangan kerana ini akan menenggelamkan corak pelangi).
8. Biarkan sejuk terlebih dahulu dan simpan didalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment