KEK PISANG

Wednesday, September 25, 2013

BISKUT LIDAH KUCING PELANGI - enak & rangup



 sebelum dibakar


 selepas dibakar










BISKUT LIDAH KUCING PELANGI



Oleh    :   Citarasawan & Fatmah Bahalwan -  tq pada kedua-duanya
dicuba :   zaralovebaking.blogspot.com




Bahan-bahan :

250  gm   mentega
175  gm   gula kastor
100  ml    putih telur
200  gm   tepung gandum
  50  gm   tepung jagung
 1/4  tsp   emplex
Pewarna :  ungu, biru, hijau, kuning, oren & merah


Cara-cara :

1.   Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex.  Ketepikan.

2.   Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.

3.   Masukkan tepung dan kaupbalik dengan spatula hingga rata dan sebati.

4.   Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan pewarna berlainan.

5.   Masukkan setiap adunan berlainan warna ke dalam piping bag dan potong bahagian muncungnya.

6.   Picitkan lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.

7.   Bakar didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150'C selama 15 minit.  (Jangan dibiarkan permukaan atas biskut keperangan kerana ini akan menenggelamkan corak pelangi).

8.   Biarkan sejuk terlebih dahulu dan simpan didalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment